Tevakkuf ne demek TDK?
Tevakkuf, TDK sözlük anlamına göre ayakta beklemek anlamına gelir. Bir diğer anlamı ise gerçekleşmesinin farklı şartlara bağlı olmasıdır.
Tefakkuh ne demek TDK?
Tefekkür, bir ayette (Tevbe 9/122) geçen, “dini bilmek ve bilinçlenmek” anlamına gelir.
Tashif ne demek TDV?
Benzer harflerden oluşan sözcüklerin noktalarını veya ünlülerini değiştirerek yazılması anlamına gelen bir terim. Sözlükte tashîf, “bir sayfadaki benzer harflerden oluşan sözcükleri yanlış okumak, yanlış yazmak veya yanlış göstermek” anlamına gelir.
Vaktı muarız ne demek?
ZAMANLI MUARAZA NE DEMEKTİR? TDK’ya göre Muaraza, çatışma ve mücadele anlamına gelir. Muaraza zamanı, tartışmalı konulardan sonraki tartışma zamanıdır. Dizide Cüneyt Efendi ve Sadi Hüdayi, akıl hocası olarak zaman için birbirleriyle mücadele edeceklerdir.
Tevakkuf etmek ne demektir?
Tevakkuf, sözlükte “ayakta durmak, beklemek” anlamına gelen vakf kökünden türemiş olup, hadis terminolojisinde çelişen hadisler arasındaki ihtilafları çözme yöntemlerinin son aşamasını ifade eder. Hadisler arasındaki ihtilafları çözmek için kullanılan yöntemler, sum ve ta’lîf, tercih, nesih ve tevakkuftur.
Tevafuk ne demek islamda?
Tevafuk, iki şeyin birbirine uyması ve çakışması demektir. Özellikle tesadüfe bağlı olmayan ve arkasında ilahi bir niyet ve ilahi bir iradenin hissedilebildiği tesadüflerdir.
Taakkul ne demek?
Kur’an’ın semantik alanında taakkul kavramı, “doğru bir niyetle yapılan, doğru bilgi edinerek doğru ahlaki kararlar alma yeteneğini sağlayan, şahitliğe dayalı olarak gaybı bilmeye götüren düşünme eylemi” anlamına gelir.
Füruat nedir?
Fıkıh ilminin teorik ve metodolojik yönlerini ifade eden fıkıh usulü yanında, günlük hayattaki yansımalarına bakan bir yönü de vardır. Günlük hayatın pratik kısmını ele alan bu ilme furuat denir.
Teessüre ne demek?
Üzülme, üzülme, üzüntü, keder: İlk defa hastaneye benimle birlikte gelen arkadaşım hayret ve keder halindeydi (Peyâmi Safâ).
Müteşeddid ne demek?
Hadis ilminde “müteşeddîd” veya “mütesahil âlim” denildiğinde, muhaddislerin râvileri tenkit ederken takındıkları tavır kastedildiğinden, bu çalışmanın asıl konusunu Cerh-Ta’dîl esnasında gösterilen teşeddüd veya teşahül oluşturacaktır.
Mülaane ne demek?
Bir kadının, kendisini zina ile suçlayan kocasına karşı yemin etmesini ifade eden bir fıkıh terimi.
Tesahül ne demek?
(ﺗﺴﺎﻫﻞ) i. (ar. suhūlet tesāhul “hafif ve nazik olmak” kelimesinden gelir) Nazik davranma. ѻ Aşağılama göstermek: nazik davranmak.
Muhariz ne demek?
(ﻣﺤﺮّﺹ) sıf. (Ar. taḥrіṣ muḥarriṣ “hırsı artırmak” fiilinden) Hırsı ve tamahı artıran kimse, hırsı uyandırır, kişiyi hırslı yapar. Muharrisâne (ﻣﺤﺮّﺻﺎﻧﻪ) sıf. ve zf. (-āne ekiyle farsça) Sanki hırsı ve tamahı artıracak şekilde hırsı kışkırtmak istiyormuş gibi.
Galebe ne demek TDK?
“Galebe” “üstün”, “galebelik” ise “üstünlük” anlamına gelir. “Menge” bu kelimenin daha da gelişmiş halidir.
Muaraza nedir?
Bir şairin şiirine benzer, aynı ölçü ve uyakta, takdir veya reddi belirten şiir. Edebi bir esere benzer. Bu form üzerinden yalnızca OTTOMANLILAR//8-financial-structure maddesiyle ilgili mesajların gönderilmesi rica olunur.
Tevafuk ne demek örnek?
İki varlığın veya olayın belirli koşullar altında ve uyum içinde bir araya gelip bir araya gelmesine tesadüf denir. Tesadüf ve rastlantı benzer kelimeler değildir. Bu iki kelimeyi karıştırmayın. Kelimenin doğru yazımı ve telaffuzu “tevafuk”tur.
Tevafuk ne demek TDK?
Tevafuk, bir arada güzel ve zarif bir şekilde uyum içinde olmak, ahenk içinde olmak anlamına gelen İslami bir terimdir.
Tesadüf değil tevafuk ne demek?
Tesadüf ve şans anlamındaki Tesadüf, sözlükte “şans, rastlantı, kendiliğinden oluşan olay” anlamına gelir. Tevafuk ise ilahi iradenin bir şeyi başka bir şeyle uyumlu hale getirmesi ve Allah’ın bir şeyi diğer şeylerle hoş ve zarif bir şekilde uyumlu hale getirmesi anlamına gelir.
Tevahir ne demek?
Tevârîh-i Âl-i Osman (Osmanlı Türkçesi: تواريخ آل عثمان), modern Türkçe’de “Osmanlı Hanedan Tarihleri” anlamına gelen, birçok Osmanlı tarihçisi tarafından eserlerine verilen isimdir. Tevârîh-i Âl-i Osman, Âşıkpaşazâde’nin yazdığı bir Osmanlı tarihi derlemesidir.